Thursday, July 13, 2017

trip birthday | terbang ke surat thani

Aku beli tiket ke Surat Thani dah lama, masa Pak Tony buat zero fare last year. Aku berjaya rembat return ticket for about RM 80++. Seminggu sebelum fly off, aku doubtful sebab mak aku tak sihat. Dia memang selalu demam tapi tak seteruk this time. Few days sebelum aku fly, she's getting better dan aku decided to go. Trip ni banyak sangat drama, last2 aku end up tak prepare apa2 pun, study sesikit dan terjah sampai sudah.  

Flight aku tengah hari, so aku memang plan nak ambik bas free ke KLIA2 instead of uber. Masa aku tengah bersiap, hujan renyai2. Lebih kurang 8.05 camtu, aku keluar. Dah buang sampah, lepas kunci pagar segala, aku berjalan perlahan2 ke bus stop. Dalam bas ada sorang makcik and by 8.30 am bas gerak. An hour later baru sampai KLIA2 dan stop kat bawah, berdepan dengan pintu mengadap CIMB, tapi lane paling luar.

Aku naik ke atas dan singgah kat Level 2. Ingat nak lepak kat kfc, tapi bila nampak Kluang Station Coffee sebelah tu, aku tukar direction. Lama jugak aku lepak situ, maklumlah terlebih awal datang airport. First time kot aku datang awal, selalu ngam2 gate nak tutup baru sampai. 

Lepas check gate aku terus masuk. Kat entrance tu ada 2 orang staff AA dah menunggu, sorang lelaki sorang perempuan. Sebelah dorang dah ready penimbang segala sebab AA straighten pasal 7kg je yang allowed to cabin. Masa aku berjalan masuk, mamat tu relaks je tapi tetiba minah tu panggil suruh aku timbang backpack. Tak banyak soal, aku turunkan backpack dan letak atas penimbang. Jarum dekat 5kg++ je. Aku angkat backpack, senyum senget kat minah tu then off I go. Silent treatment, malas nak bising2. Later aku nampak yang satu flight dengan aku kemain banyak barang, boleh pulak lepas. Mamat omputih tu bawak 2 troli bag, selamba je lepas. Unfairly treated sungguh, haish!


Flight delay, weather pulak kelabu asap je walaupun hujan dah berhenti. Awal2 lepas take off dah cloudy atas sana. Turbulence and air pocket, almost 30 minutes after take off, jantung aku tak duk diam. Bila cuaca dah start cantik baru aku bukak mata dan pandang luar tingkap.


Jantung dah start berehat masa ni, takde nak bekerja keras sangat dah.




Nampak tasik kat bawah, which is aku rasa Tasik Kenyir. Sila betulkan kalau aku salah.


Dah melintasi ruang udara Thailand, about to land dah this time.

Masa aircraft belum touchdown aku dah rengsa, perut kemain berdondang sayang. Masa aku sampai kat depan kaunter immigration, tak ramai yang beratur. Tapi sebab aku tak dapat nak menahan sengsara, aku masuk tandas dulu. Elok aku keluar dari tandas, tu diaaa kemain panjang barisan. Jenuh nak menunggu giliran stamping passport.

Urusan aku kat kaunter kejap je, minah yang sebelum aku lama giler kat kaunter tu. Aku keluar silap pintu, dorang suruh aku refer information counter masa aku tanya pasal minivan ke Khao Sok. Rupa2nya takde direct minivan dan aku kena ke town dulu pastu tukar kat sana. Staff Phantip Travel bagitau ada bas ke Surat Thani town kat luar dan tunjukkan arah.


Keluar dari pintu depan information counter, dah boleh nampak bas ni berbaris. Bas paling depan akan ke town dan bas belakang tu akan ke pulau2 sekitar Surat Thani. Dan aku memang takde keinginan nak ke pulau pun.

Masa aku tanya driver bas, katanya bas gerak dalam 2.30 camtu, tapi takde nya. Aku rasa bas sebelum ni dah bergerak, aku tertinggal sebab keluar lewat. Lama menunggu, dah lah aku sorang2 je kat situ. Lepas few other flights sampai, barulah nampak ada orang lain dalam bas. Before bas gerak, staff Phantip akan masuk dalam bas collect tambang, sorang Thb 100. Masa dia collect tambang tu dia tanya nak turun kat mana. Aku mintak turunkan kat Capsule Hotel. Aku tukar plan to stay overnight dekat Surat Thani sebab dah lewat.

Driver bas dropkan aku sebelah jejantas. Dia suruh aku melintas dan Capsule Hotel seberang jalan. Mujur ada bilik kosong dan lepas bayar, aku naik atas untuk berehat. Actually bukan bilik, tapi capsule. Cuma bilik air kat tingkat bawah.


Inilah ruang capsule aku, muat2 tilam dan kat hujung tu ada space untuk letak barang. Capsule ni boleh kunci dan privacy jugaklah. Aku solat atas tilam je and by the way space ni tak muat nak berdiri. Capsule ni double deck, aku dapat lower bunk.

Petang lepas Asar, aku keluar cari dinner. Hasil dari googling selepas check in, aku jumpa restoran Muslim dekat area Tapee River. Lebih kurang 1.3 km aku menapak petang tu. Lagipun takde apa yang nak dikejar, just taking my own sweet time je. Makanan boleh tahan mahal.


Lepas makan aku strolling along Sungai Tapee dari belah sini. Dalam tu pulau kecik sebenarnya, ramai orang duk exercise kat situ petang2 camni. Nak ke pulau tu ada jambatan dan kalau nak feeling2 naik boat pun boleh.

Balik ke hotel, aku sembang kejap dengan minah receptionist tu. Rupa2nya dia pun Muslim jugak. Katanya area belakang hotel ni pun ada restoran Halal dan bukak dari pagi. So, pagi esok aku ingat nak try makan kat situ, dekat sikit.

Internet laju betul, syok je aku duk googling. Plan asal nak ke Khao Sok berubah lagi. Bila dah sengsorang ni plan memang tak jalan punya. Ada je idea lain yang datang. Lagipun, untuk birthday trip ni aku nak santai2 je. Saja nak relaks2 lepas penat bekerja. Malam tu aku totally terleka dengan internet.

End of day 1.


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...