Friday, October 21, 2016

trip java | dari puncak prau

Entry ini adalah sambungan dari trip java | dari gereja ayam ke dieng.


Disebabkan hujan dan kami kesejukan sepanjang malam, pagi tu kami berempat tetaplah setia dalam khemah. Tak daya nak menjengah keluar, mengejar sunrise yang tak tentu hadirnya. Dalam pada tu, tetaplah aku pasang telinga kot2 Anton dengan Ifaanji panggil kitorang ajak tengok sunrise. Tapi takde pun. Dah terang baru kami keluar dari tent. Anton dengan Ifaanji tengah prepare breakfast. Lepas kitorang settlekan urusan mendesak, Anton bawak kitorang ke bahagian atas. Kata Anton, pagi tadi takde sunrise pun, kabut tebal. Mungkin jugak sebab hujan awal paginya.


Our tent. Bawah khemah ada laluan air, masa hujan malam tadi terseksa jiwa raga. Tambah2 bila sleeping bag kitorang tak dibawak. Tapi dorang berdua lagi kesian, besi khemah dorang Dwi silap bawak. Semalaman dorang melepak dalam khemah senget, tak boleh tido katanya.


Bunga kuning tak tahu nama dekat khemah kitorang.


Gunung Sindoro dan Sumbing yang malu2 di sebalik kabus.


Bila kabus tetiba menghilang, jelas kelihatan Sindoro dan Sumbing nun di sana.

Anton bawak kitorang ke tempat daisy kat bahagian atas. Tapi sayangnya, bunga tak banyak. Adalah dua tiga kuntum, hampa rasa hati. Mungkin jugak bukan musim. Kat bahagian atas tu ramai yang berkhemah, tapi kata Anton jumlah tu tak sebanyak waktu peak season. Rezeki kami, sewaktu nak berjalan ke khemah sendiri, terjumpa apa yang di cari!


Kelompok daisy ni tak jauh pun dari khemah kitorang. Lebih meriah jumlahnya walaupun yang banyak adalah daisy putih.


Gunung Prau memang terkenal dengan daisy yang bersaiz mini, lebih kurang sebesar ibu jari je saiznya selain dari menjadi tumpuan pemburu sunrise. Kalau cuaca cantik, sunrise dari puncak Gunung Prau memang stunning! Nampaknya kami takde rezeki kat sini.

Lepas breakfast, kitorang tukar baju. Dah penat2 pikul baju malam tadi, rugilah kalau tak tukar. Breakfast kitorang special pagi tu. Selain roti bakar ditabur gula dan susu, kami dihidang dengan agar2 milo. Milo yang dorang bancuh malam tadi membeku jadi agar2 bila dah pagi.


Tak banyak khemah yang terpacak, kebetulan kitorang bukan datang weekend. 


Gigih tukar baju kurung, ambik mood nak sambut Ramadhan. Cuaca time kitorang nak bergambar ni memang sendu, langsung tak kelihatan gunung kat belakang sana.


Pondok tu menurut kata Anton office pejabat hutan, sort of macam tu lah. Kadang2 memang akan ada wakil pekerja yang stay situ, especially during peak season untuk memantau pendaki mematuhi segala rules and regulations. 

Akan bersambung...


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...