Monday, February 10, 2014

don't date a girl who travels

Baru2 ni aku terbaca pasal satu entry ni, 'Don't date a girl who travels' katanya. Menarik jugak apa yang ingin penulis sampaikan, tapi tak semuanya aku setuju. Overall, boleh dikatakan I do agree even though aku bukanlah pengembara tegar even nak mengaku pengembara pun tak berani. Aku nak share dengan korang apa yang aku baca dan apa komen aku berdasarkan pendapat aku sendiri.

She’s the one with the messy unkempt hair colored by the sun. Her skin is now far from fair like it once was. Not even sun kissed. It’s burnt with multiple tan lines, wounds and bites here and there.  But for every flaw on her skin, she has an interesting story to tell.

*Betullah tu. Tak kisah pun rambut nak serabai ke apa, tak heran kalau kulit dah bertukar tona lebih gelap. Erk, aku jugak tak pernah beli atau guna sunblock, sadis! Dan aku suka simpan parut, sebab ada cerita disebaliknya walaupun kadang2 aku lupa macam mana boleh dapat parut tu.

Don't date a girl who travels. She is hard to please. The usual dinner-movie date at the mall will suck the life out of her. Her soul craves for new experiences and adventures. She will be unimpressed with your new car and your expensive watch. She would rather climb a rock or jump out of an airplane than hear you brag about it.

*Hurmm... ada betul dan tak betulnya. 

Don’t date a girl who travels because she will bug you to book a flight every time there’s an airline seat sale. She wont party at Republiq. And she will never pay over $100 for Avicii because she knows that one weekend of clubbing is equivalent to one week somewhere far more exciting.

*Memang aku tunggu free seats, kadang2 takde promo pun aku beli. Tapi, semua tu aku buat sendiri dan guna duit sendiri sebab tak suka nak menyusahkan orang. Aku tak berparti, tapi kalau nak beli pape harus aku congak banyak kali.

Chances are, she can't hold a steady job. Or she’s probably daydreaming about quitting. She doesn’t want to keep working her ass off for someone else’s dream. She has her own and is working towards it. She is a freelancer. She makes money from designing, writing, photography or something that requires creativity and imagination. Don't waste her time complaining about your boring job
Don't date a girl who travels. She might have wasted her college degree and switched careers entirely. She is now a dive instructor or a yoga teacher. She’s not sure when the next paycheck is coming. But she doesn’t work like a robot all day, she goes out and takes what life has to offer and challenges you to do the same.

*Aku masih ada job yang sama since before dan aku suka dengan apa yang aku buat. Tapi selalu jugak aku berangan nak berhenti kerja dan travel, tapi tak pernah menjadi pun.

Don’t date a girl who travels for she has chosen a life of uncertainty. She doesn’t have a plan or a permanent address. She goes with the flow and follows her heart. She dances to the beat of her own drum. She doesn’t wear a watch. Her days are ruled by the sun and the moon. When the waves are calling, life stops and she will be oblivious to everything else for a moment. But she has learned that the most important thing in life isn’t surfing.

*Address aku tak berubah pun. Sesiapa nak hantar poskad ke, tak pun hadiah ada ke? amatlah dialu2kan. Aku perlukan jam, sebab aku selalu lupa hari dan tarikh dan jam membantu aku untuk refer tarikh. Kang tak pasal2 tertinggal flight, tak ke haru.

Don’t date a girl who travels as she tends to speak her mind. She will never try to impress your parents or friends. She knows respect, but isn’t afraid to hold a debate about global issues or social responsibility.
She will never need you. She knows how to pitch a tent and screw her own fins without your help. She cooks well and doesn’t need you to pay for her meals. She is too independent and wont care whether you travel with her or not. She will forget to check in with you when she arrives at her destination. She’s busy living in the present. She talks to strangers. She will meet many interesting, like-minded people from around the world who share her passion and dreams. She will be bored with you.
So never date a girl who travels unless you can keep up with her. And if you unintentionally fall in love with one, don’t you dare keep her. Let her go.

*Aku memang outspoken, yang penting aku tak simpan dalam hati. Terlalu berdikari tu pun betul jugak, banyak benda aku akan usaha buat sendiri. The only person yang aku tak akan lupa nak update is my mom itupun kadang2 terlepas jugak, orang lain biasanya tak tahu pun ke mana aku menghilang. 

Setiap orang ada persepsi dan cara tersendiri dalam mengatur kehidupan. Mungkin apa yang aku suka tapi orang lain tak suka. Walau apa pun tanggapan korang, kita mungkin punya satu persamaan iaitu suka travel. Aku pernah terbaca tulisan Ustaz Amin kat blog beliau. Katanya, untuk betul2 mengenali seseorang itu, ajaklah dia bermusafir. Kerana sewaktu bermusafirlah kita akan dapat melihat the true color of him/her yang selama ini mungkin tersorok rapi. Korang boleh jenguk kat sini kalau nak kenal dengan penulis article kat atas tu.

Dah alang2 bercerita pasal article ni, meh aku nak share lagu ni pulak. Akhir2 ni suka betul aku dengar lagu ni. Walau selalu berangan jumpa the other half masa travel, nampaknya impian belum menjadi nyata. Belum ada jodoh untuk berdua agaknya, kikiki...





5 comments:

  1. err... ke jumpa kat Langkawi ni, lain macam je lagu tu. hihi. maklumlah katanya malam tu yu 'diapit' oleh jejaka2 hensem kan??? opsss

    ReplyDelete
  2. nani,

    lagu tu takde kena mengena dengan jejaka mata biru kat bilik sebelah... kikiki...


    Izan,

    hahaha... macam2 taman ada skrg ni... ;)

    ReplyDelete
  3. Ohhh emm gee, i'm currently listening to Jodoh Berdua by Hafiz Hamidun while writing this comment. Yeap, I do agree with the statement of don't date a girl who travel too. :D

    InsyaAllah, you'll find your soulmate soon. Tak salah berangan pun nak jumpa soulmate while travelling. I'm currently travelling with my fulltime soulmate right now.

    ReplyDelete
  4. hahaha... tergelak i baca ur comment..

    ameen, mudah2an angan2 menjadi kenyataan. Lucky you to have that opportunity & happy travelling with your loved one.

    =)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...