Thursday, January 16, 2014

day4 part3: tanpa penyelesaian

Dah dapat kunci bilik, masing2 take turn untuk bersihkan diri. Terutamanya orang yang dah mandi air gajah. Untuk bilik kitorang ni, bilik air kat luar dan banyak jugak shower. Tapi sebab tak nak bawak kunci bilik, adalah sorang dua yang standby jaga bilik. Bilik kitorang sebelah menyebelah. 


Bila semua dah wangi2, kat depan ni lah kitorang melepak. Bersembang topik yang tak pernah habis. Tengah2 lepak ni sekali nampak muka familiar turun tangga depan bilik kitorang. Kitorang excited, uncle tu pun excited. Bilik dia selang 2 bilik dengan kitorang. Tak semena2 boleh pulak aku ajak dia join kitorang dinner, padahal dorang bertiga tak cakap apa pun. Dah lah sebelum tu aku terlebih peramah ajak dia join kitorang tengok sunset kat Mon Bridge padahal tak pergi pun.

Tetaplah aku dengan Izza melayan macam2 cerita kat beranda tu masa Nani dan Nik melepak kat tepi tasik. Konon nak berjalan ke Mon Bridge tengok sunset, tapi tetap tak bergerak2 dari situ. Lepas tu uncle tadi pun dah join dorang ambik gambar kat tasik, kitorang berdua masih melekat kat kerusi. Macam kena gam gajah gamaknya. Bila tengok suasana dah makin gelap, baru kelam kabut nak bangun cari kamera bagai. Dah lewat macam ni takde nya nak ke Mon Bridge lagi dah, confirm tak sempat. 


Ini je yang sempat aku capture. Kata Nani, tak sampai 2 minit matahari berdesup menghilang, laju bebenor jatuhnya. Padahal masa kitorang nak ke sini tadi matahari tinggi lagi. Jadilah dari tak ada langsung.


Makin menghilang.


Hanya sisa sinaran yang masih kelihatan.


Langit semakin berubah warnanya. Kabus pun mula jelas kelihatan dan suasana makin sejuk. 


Tiga dara pingitan, termenung dan merenung sesuatu yang tak pasti. Erk, sorang lagi si dara kena dera ambik gambar 3 dara. Kerusi yang 3 dara duduk tu adalah batu yang dicanai menjadi kerusi. 


Tenang dan damai.

Bila dah gelap, barulah kami ke bilik dan bersiap untuk keluar dinner. Kalau semalam kitorang berjalan kaki dekat je, tapi untuk malam ni cabarannya lebih hebat sebab jaraknya berganda. Bila kitorang semua dah siap, aku ketuk pintu bilik uncle. Since kitorang tak tahu nak balik pukul berapa, so tak dapatlah nak sewa motor sebab kalau lambat balik kaunter tutup dan kitorang tak boleh nak pulangkan. So, kitorang berempat berjalan kaki je lah, kalau ada tuk-tuk on the way tu kitorang naiklah. Uncle tu dengan motornya, siap offer nak tumpangkan tapi tak mengapalah.

Memang betul2 dugaan buat kami. Anjing kat sini bersepah2, kalau tak ganggu tak apalah. Ini nampak je kitorang, terus datang dekat nak menyelit, aduyaiii. Masa first tu ada budak tu tolong halaukan, selamatlah. Sampaikan satu tahap Nani ajak patah balik. Kalau balik pun sama jugak, tetap akan jumpa balik anjing tadinya. Tapi mengenangkan dah berjanji dengan uncle tadi, gagah jugak kitorang berjalan. Bila kitorang dah almost there, tetiba nampak uncle tadi datang carik kitorang. Kebetulan masa tu ada sekor anjing duk follow dari belakang, bila uncle tu datang terus anjing tu lari. Double lega lah jugak.

Kat area pasar basah waktu siang tu ada gerai2 makanan. Gerai Muslim pun ada few dan mostly dorang jual makanan bergoreng je. Kitorang beli makanan dan kebetulan ada bangku kat area situ, melepaklah kami makan sambil bersembang. Uncle tu namanya Alain, asal Belgium. Lepas makan kami balik, mintak adik yang berniaga kat situ dengan maknya carikan tuk-tuk atau motor. Manakala Alain pulak nak pergi minum katanya. Funny thing, kitorang berdua kena naik satu motor yang dah ada pemandu. Maknanya satu motor kena naik bertiga! Berkali2 aku confirmkan dengan adik tu, redha ajelah.

Sampai guesthouse, kitorang lepak dulu kat area dining belah open air. Bukan sesaja nak cuci mata ke apa, tapi nak discuss pasal esok sebab kitorang dapat info Danok kena bom, pastu rally kat Bangkok yang dah senyap aritu start balik. Senang nak cari info dan discuss bila ada wifi. Tengah kitorang berdiskusi, tetiba Alain datang join kat table kitorang. Maka dia pun turut menyumbang idea. Dalam pada tu aku sempat hantar email ke kedutaan, harap2 pagi esok dorang reply. Pastu bersambung2 pulak sembangnya. 

Bila dah mengantuk, masing2 decided untuk masuk tidur. Sama ada proceed ke Bangkok pagi esok dan ikut plan macam dirancang atau stay another night di Sangkhlaburi dan ke Ayutthaya on the other day adalah belum dapat diputuskan. Tapi Alain suggest suruh kitorang ke Bangkok je. Kalau tak confident dia suruh turun kat Mo Chit. Apa2 pun kitorang biarkan semuanya tergantung, tanpa ada kata putus. 


Mon Village di waktu malam. Pemandangan dari P Guesthouse. 


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...