Monday, June 24, 2013

trip sempoi: hari nan indah -part2

Kalau diikutkan hati, memang nak berlama2 kat sini. Sudahlah aman damai, phone line pun takde coverage. Kiranya ni tempat terbaiklah nak menyembunyikan diri dan berhibernate. Zero gangguan! Tapi hanya mampu berharap je, sebab kami tetap akan dihantar pulang. Kami kena bertolak dalam pukul 11 pagi sebab feri kitorang pukul 1 tengah hari. Perjalanan dari Pantai Mak Kepit ke jeti Pulau Redang lebih kurang setengah jam jugaklah, tapi tak terasa sebab view mengancam!


Bot kuning tu banyak berjasa kat kitorang. Bawak kitorang ke sana sini tanpa bayaran, free of charge! Bergambar sebelum dihantar pulang...


Jernih giler air laut ni, boleh nampak bawah tu! Lebih jernih dari air pool. Masa masing2 duk layan perasaan, tetiba brother bot tunjuk mak penyu tengah berenang sambil timbulkan badan. Tak sempat nak tala kamera, penyu tu dah berenang masuk dalam air dan hilang. Mana tak larinya, masing2 menjerit macam nak pecah bot. Cik ghimau pun cabut lari kalau dengar kitorang menjerit agaknya, haha. 


Indah dan mendamaikan. Sayang rasa nak tinggalkan tempat ni.


Masa bot pass by Taman Laut yang kitorang lepak petang semalamnya, punyalah ramai orang. Yang bersnorkeling, yang just melepak pun ramai. Setiap sudut pulau tu memang penuh dengan orang ramai. Untung kitorang sebab boleh masuk lepas waktu yang dibenarkan. Kalau tak mesti kitorang pun terselit celah2 orang ramai tu.


Eh, dah nampak jeti! Erk... kalau patah balik ke Mak Kepit aci tak? Baru separuh hari menyorok, dah kena hantar balik. Tak best betul...


Bot nelayan dan bot bukan nelayan. Feri datang dan akan tinggalkan Pulau Redang ni dari arah sanalah. Kami sampai kat jeti tu awal lagi, belum pukul 12. Tengah berkira2 nak ke kedai kat simpang, nampak feri dah sampai. Bila check tiket, rupa2nya feri kami pukul 1, bukan 1.30 tengah hari. Terus cancel nak ke kedai, sebaliknya semua melepak kat jeti. 


Sambil2 tu melayan ikan yang comel ni. Tak payah snorkeling bagai, boleh nampak dari atas. Ada banyak group, macam2 color ada. 


Bila dicampak dengan makanan, berebut2 semuanya. Seronok betul melayan ikan2 ni, ralit dibuatnya. 

Pukul 1.00 semua boarded feri, mulanya seronok layan bersembang, tup2 tak sedar bila aku tertidur. Sampai kat Jeti Syahbandar, kami simpan bag dalam kereta sebelum bergerak secara berjemaah ke Pasar Payang. Masa datang hari sebelumnya aku tak perasan sangat perubahan sebab hujan, takde nak usyar keliling. Tapi baru aku sedar, banyak betul yang berubah. Ke sebab aku yang dah lama tak jejak bandar KT? 

Masa kat sini adik aku dah sampai, dia nak join untuk aktiviti malam nantinya. Tak lama pun kat Pasar Payang dan aku cuma beli bahulu beras yang tak best mana pun. Lepas tu kami bergerak balik ke rumah Nani untuk bersiap2 ke destinasi seterusnya. 


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...