Tuesday, May 14, 2013

endau - rompin dalam kenangan

headnote: weekend yang tough baru je berlalu pergi, both papers aku tak confident pun masa jawab tu. I felt lost somewhere which I'm not really know what had happen. Aku tetap utilize that given 3 hours for 4 questions. Bermakna aku ada lagi 3 papers left and a viva to go. 

*****

Trip terakhir yang aku join adalah masa last semester, sebelum aku start on job training kat Transmile in 2002. Trip kali ni kami ke Taman Negara Endau Rompin, bercamping selama 3 hari 2 malam kalau tak silap aku. Kami bertolak dari Jasin dengan bas sekolah yang disewa awal pagi ke Kahang, Johor. Kami melintasi ladang teh waktu tu masih ada ladang teh di Kahang belah kanan dan ladang kelapa sawit di sebelah kiri. Melalui rumah penduduk kampung sebelum bas berhenti dan turunkan kitorang kat petrol pump di pekan Kahang.

Dari petrol pump ni, kitorang kena naik bas 4x4 saiznya lebih kurang macam bas mini tapi lasak yang disediakan oleh pihak taman negara. Dari pekan Kahang tu dah tak ada laluan cantik, kitorang start masuk ladang kelapa sawit, tak lama lepas tu lalu kawasan kampung orang asli. Masing2 terhoyong-hayang, macam menari2 plak kat dalam bas tu. Ladang kelapa sawit dah bertukar dengan hutan dan tak lama lepas tu kami sampai di pejabat operasi Taman Negara Endau - Rompin.


Jambatan gantung yang ada berhampiran dengan pejabat taman negara. Sempat kami merayau kawasan sekitar sementara tunggu advisor kitorang settlekan urusan dengan taman negara. Bila dah settle urusan pendaftaran dan yang sewaktu dengannya, kami diperkenalkan dengan 2 orang guide orang asli. Oh ya, kat area office taman negara tu ada perkampungan orang asli, Kampung Peta. Kami kemudiannya dibawa melalui rumah penduduk kampung ke jeti yang tak ada rupa jeti pun


Sebahagian daripada kami dibawa menyusuri sungai dengan bot. Ada 2 bot yang bawak kitorang dari jeti Kampung Peta ke Kuala Jasin. Dari Kuala Jasin kami berjalan ke tapak perkhemahan di Kuala Marong, meredah anak sungai dan bapak sungai yang deras air adalah melebihi paras pinggang dan beg kitorang kena angkat tinggi2 tak nak bagi basah, melepasi titian gantung sebelum sampai ke tapak perkhemahan di Kuala Marong.

Lepas set up khemah kitorang apa lagi, masing2 berjimba. Ada yang mandi manda, ada yang pegi memancing. Aku ikut ke tempat dorang memancing, view memang cantik. Tapi tak tahu kenapa aku tak terfikir nak ambik gambar. Sampai sekarang aku masih boleh ingat betapa indah dan menariknya tempat tu. Malam tu kami bercandle light dinner ditemani unggun api. 


Tasik Air Biru tempat dorang menunjukkan aksi2 tak boleh blah. Tasik ni memang cantik, airnya biru jernih hingga ke dasar. Sejuk sudah semestinya. 

Pagi2 esoknya lepas sarapan kami dah trekking ke tempat baru. Sayang, kitorang terlepas peluang nak tengok beruang. Masa kitorang lalu tu, baru je beruang tu blah. Dia gali carik anai2, itu pun guide kitorang yang bagi tau. Nak harapkan kitorang memang zero lah. Kami set up khemah kat Batu Hampar, sebab malam nanti kitorang akan bermalam kat situ pulak. Lepas tapau bekal dan bawak apa yang patut, kami sambung trekking ke Buaya Sangkut. 


Batu yang aku bergambar ni sebijik membentuk kepala buaya yang tersangkut. Ada mitosnya pasal buaya sangkut ni. Kalau nak tahu, korang tanyalah cik google. Aku malas nak cerita padahal ingat2 lupa. Best giler berpiknik kat tepi air terjun. Masing2 yang pandai berenang ambik peluanglah, jaki je aku tengok dorang. Lama jugak kitorang kat sini sebelum berpatah balik ke tapak perkhemahan.

On the way balik tu aku terdengar ngauman pak rimau, sayup2 je bunyinya. Dorang yang kat belakang memang tak dengar pape. Cuak jugak kalau2 dia muncul kat depan kitorang, tapi lega bila takde pape. Sampai kat tapak perkhemahan masing2 berendam lagi. Aku pun sama, tak lepaskan peluang. Lagipun kitorang bagi chance mereka2 yang take turn memasak tu tak diganggu. Esoknya kitorang dah nak balik, tak bolehlah nak menikmati semua tu lagi. 


Depan rumah penduduk kampung, on the way kami nak balik ke pejabat taman negara. Sempat tumpang bergambar sebelum balik. Lewat petang baru kitorang bertolak balik ke Kahang dengan bas 4x4 dan tukar bas kat tempat yang sama. Kalau masa datang hari tu masing2 excited, tapi kali ni masing2 terlentok keletihan. Taman Negara Endau Rompin menyimpan jutaan rahsia dan aku harap kesuciannya masih seperti dahulu. It was so wonderful to experience the journey. 

footnote: tak sabar nak tunggu 23hb ni, sesi mengintai penyu dan mencandat sotong pulak. Ada sesiapa berminat nak join? Haha...


7 comments:

  1. 23? nak ikut boleh??? heee

    ReplyDelete
  2. bolehhhh... awak mmg kena ikut pun.. kalau tak nanti kitorang sumer sesat tak tau nak ke mana.. hehehe
    =)

    ReplyDelete
  3. mcm menarik jer 23 tu anne...kt mane?

    ReplyDelete
  4. baya,

    kat redang.. nak join ke? jom!!!
    nanti saya forward iti ke mailbox awak..

    ReplyDelete
  5. teha dh g...best gile taman negara endau rompin ni!!thumbs up!yeah

    ReplyDelete
  6. teha,

    kan? syok ooo... tapi akak pergi dulu sblm awak.. hehe

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...