Tuesday, January 22, 2013

di sepanjang perjalanan

Kalau diikutkan rekod, aku lebih banyak travel dari balik kampung. Bukan sebab tak suka balik kampung, tapi tak suka nak drive berjam2. Pastu kalau terlaju mesti dapat surat cinta, confirmlah duit terbang melayang. Kalau seringgit dua tak apalah jugak, tapi sekali bayar dah boleh cover tiket flight masa Pak Tony buat promosi. 

Ahad lepas aku ponteng kelas belah petang dengan izin lecturer dan terus shoot balik kampung. Kalau diikutkan aku nak balik time CNY awal bulan depan, tapi malangnya aku kena cepat sebab nak kena settlekan isu tertangguh. Perjalanan balik aku memang betul2 ikut peraturan, patuh pada speed limit. Malam baru aku sampai.

Pagi Isnin aku sibuk ke sana ke mari, settlekan apa yang patut. Dan aku pun baru tahu rupa2nya cukai pintu boleh dapat exception kalau tak duduk kat rumah tu. Haa... lepas ni kalau ada tuan rumah yang biarkan rumah tu kosong tak berpenghuni boleh lah mintak exception. Aku ingat petang tu nak keluar carik satar dan keropok lekor, tapi tak adanya sebab hujan.

Pagi tadi dalam pukul 11 baru aku bertolak balik ke Sepang. Mengantuk tak usah ceritalah, sudahnya speed limit pun aku redah je. Bila dah tak tahan mulalah aku menyumbangkan suara yang dah sedia sumbang.


Cuaca kejap mendung kejap hujan memang memberatkan matalah. Asyik nak tertutup je, haish! Nampak bukit berkabus tu, itulah antara punca aku mengantuk yang amat hari ni.




Lepas tol Karak jalan masih basah, hujan baru berhenti. 


Keluar dari terowong kat Genting Sempah, awan cantik menyambut. Tapi gambar ni aku ambik bila dah lepas jalan yang berliku2 tu. 


Sempat aku singgah beli satar sebelum melangkah sempadan meninggalkan negeri Terengganu. Tapi rasanya tak best, bolehlah kalau sekadar nak hilangkan rasa teringin. Yang aku makan kat kedai tepi pantai Kemaman tu lagi best. 


Dan tak pernah lupa keropok lekor ni. Banyak sebab aku akan simpan untuk satu tempoh yang lama. Bila dah difrozenkan, memang berbulan lah boleh disimpan. Untuk orang yang dah lama teringin nak makan keropok lekor dan satar, selamat menjamu mata ajelah ye. Oh ya, kalau ada yang terliur tu, pandai2lah cari. Tak ada khidmat penghantaran. 


3 comments:

  1. mggu ni turn i pulak balik kg. wehuuuu!!! :)

    ReplyDelete
  2. Ijan,
    bukan kat tempat ko berlambak ke? mengada2 kan?

    PM,
    i jeles, waaa!!!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...