Tuesday, April 19, 2011

menghitung hari

Haaa!!! Mesti korang suspen je bila tengok tajuk ni. Walaupun korang tak rasa apa2, tapi tolonglah buat2 suspen. Biarlah untuk kali ni aku rasa syok sendiri sikit, ya? Aku memang tak malu kadang2 tu, hehehe.

Pasal menghitung hari tu, kita biarkan dulu. Nanti2 aku cerita. Tapi aku memang betul2 menghitung hari pun. Owh, ketidaksabaran telah melanda diriku di saat ini. Sabarlah hati, kerana sabar itu sebahagian daripada iman.

Sabtu lepas, setelah mengisi minyak kereta aku memandu ala2 itik pulang petang gitu sementara nak menunggu bahan yang aku hantar untuk
photocopy siap. Auntie tu suruh aku datang collect selepas setengah jam. Sambil duk pusing sana pusing sini tu, ternampaklah orang jual durian kat tepi jalan. Secara automatiklah pulak kereta aku bagi signal dan berhenti kat tepi jalan tu, walaupun kereta aku sebenarnya manual transmission!


Akhirnya aku beli jugak durian nan sebiji ini. Katanya durian kahwin lah, itulah inilah, gedebak gedebush. Aku dengar aje, lebihnya kalau dia tipu pun aku bukan tahu apa2 pun pasal durian ni. Yang aku tahu makan je. Nasib baik jugak aku tahu macam mana nak kopek durian. Aku pilih yang ni sebab aku tertarik bila tengok durinya dan terus tangkap cintan. Nak tahu harganya? Sebiji ni RM17.00! Mahal yang amat, okay! Isinya agak sedap tetapi aku tak perasan masa belek2 tu ada part yang buruk. So, separuh aje yang selamat masuk perut aku. Hangus 17 hengget aku untuk durian yang tak sampai sebiji, huhu.


Balik kerja tadi sempat aku petik bunga melur yang sedang memutih kat dalam pasu. Kesian dengan pokoknya, dah hampir ditenggelami dek lalang yang tumbuh meliar. Malas betul aku nak berkebun macam dulu2. Tapi pantang tengok ada bunga, laju aje tangan aku nak petik. Sekarang ni aku rasa best sebab ruang tamu aku dah mewangi dengan haruman si melur.

Sambil duk menaip ni, perut aku duk craving for food pulak. Padahal lepas balik kerja tadi aku dah melantak makan nasi goreng ikan masin dengan telur dadar. Perut masih kenyang, tapi mulut pulak asyik terasanya nak mengunyah.


Sudahnya aku bangun berjalan ke dapur. Panaskan kuali, masuk minyak dan goreng benda alah ni. Aku tak tahu apa namanya, someone gave to me last week. Best jugak mengunyah sebab crunchy, tapi tawarlah pulak rasanya.

Aduyai, meleret2 pulak aku membebel. Nak mula menaip memang susah, tapi kalau dah menaip pun susah jugak. Susah nak berhenti. Apa? Owh, tunggulah kejap. Nanti aku ceritakan, no worrieslah. Ahakkss..

Pagi tadi aku dah confirmkan dengan company yang akan terima aku untuk attachment next month. Sekarang ni aku tengah menghitung hari duk menunggu approval from my boss to proceed. Pun menghitung hari jugak untuk ke Selatan tanah air. Yabedabedu!!!

Tadi aku dah send email kepada Konsulat Malaysia kat Canberra. To inform my short visit to Gold Coast end of this month. Aku rajin nak inform, just in case anything happen. Senang diorang nak search and rescue aku (aku berdoa dan berharap agar tiada sebarang kecelakaan pun terjadi). Tapi aku still tak apply ETA cum visa to Australia yet. Pun menghitung hari jugak sebab aku berharap untuk bertemu somebody kat sana, ahaks! Harapan yang sama tiap kali aku pergi bercuti, sama ada cuti2 Malaysia atau cuti2 luar Malaysia.

Aku pun duk menghitung hari jugak ni, bilakah agaknya almari buku yang aku tempah since February lepas nak siap. Katanya maksimum lima minggu, tapi sekarang dah dua bulan lebih. Tadi aku singgah, katanya lagi dua tiga hari siaplah. Penantian itu satu penyeksaan! Tiba2 pulak aku dengar Kris Dayanti menyanyi2 kat telinga aku. Menghitung hari... detik demi detik...... Hah, korang sambunglah sendiri walaupun macam agak lari lirik ni dari tajuk aku.

footnote: masa aku berjalan nak ke foyer untuk punch out petang tadi, ternampaklah pulak dengan si badigol yang aku menyampah sangat2. Punyalah tak nak bertembung dan menyampah punya pasal, aku terus buat koner baring masuk toilet, lagi bagus! Depan aku kemain lagi manis bicara, belakang aku segala macam dikutuknya. Agaknya kalau dia tahu brand underwear aku pun, boleh jadi bahan kutukan dan sesi menganyam ketupat untuk 18 bulan. Mulut macam longkang, mengalahkan Cik Kiah bergossip masa kenduri kendara kat kampung sebelah rumah mak aku!

3 comments:

  1. wahai cik anne ko g gold coast bla weh?

    ReplyDelete
  2. 28hb malam. nak ikut sempat lagi ni, jom ajer!

    ReplyDelete
  3. hahah....nak ikut tu mmg nak ikut....duit aku nagn cekau mana...hahah...takper lah nnt beli ole2 utk aku....tak kshlah besar ker kecik ker....jnji ader...hehe

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...