Saturday, December 31, 2011

coretan terakhir

Kurang dari dua jam lagi, maka akan berakhirlah 2011 dan bermulalah lembaran baru 2012. Kalendar baru untuk tahun 2012 pun aku tak gantung lagi, sayang bebenor gamaknya nak tinggalkan 2011. 

Ini adalah coretan terakhir untuk 2011, and my next entry will be publish in the year of 2012. Selama 12 bulan, banyak yang aku lalui. Ada yang indah, sayang untuk ditinggalkan. Ada yang menyakitkan sehingga aku tak sabar2 nak lupuskan dari ingatan. 

Setelah perancangan pada 2010 terpaksa dibatalkan, 2011 akhirnya merealisasikan impian Mak untuk melihat kesan tsunami yang melanda Banda Acheh pada tahun 2004. Di sana jugak Sarah buat permintaan, mintak aku bawak bercuti ke Surabaya pulak tahun depannya. Aduhaiii....

Separuh tahun pertama aku banyak perabis duit dan Julai merupakan penutup. Sebenarnya aku merancang untuk ke Thailand pada hujung tahun, tetapi banjir yang melanda Bangkok membuatkan aku was-was. Namun bila aku secara rasminya kembali menjadi student maka perasaan was-was menjadi muktamad. Aku cancel segala percutian. Unless kalau aku berjaya dapatkan sponsorship, maka langkah kaki aku untuk tahun depan boleh disambung kembali. Harap2 application aku untuk dapatkan sponsorship tu jadi kenyataan, ameen. 

Aku ingatkan kegembiraan aku berterusan hingga penghujung 2011, tetapi banjir yang melanda Bangkok turut terkena tempiasnya kat aku. Aku rasa sakit yang amat sangat, pedih, kecewa, dan makin terkesan luka lama kembali terobek. Namun aku sedar dan yakin dengan ketentuan Allah. Kesihatan aku untuk sepanjang tahun ini juga sedikit merosot, tetapi masih berada pada tahap yang baik. 

Untuk 2012 aku tidak mempunyai sebarang azam. Aku cukup tak suka nak buat azam setiap tahun baru menjelang, sebabnya aku akan berazam bila dirasakan perlu. Namun aku berharap perjalanan aku dalam menuntut ilmu dipermudahkan Allah. 

Alhamdulillah, kerana dengan izin Allah kita semua masih dapat menghirup udara di bumi ini. Aku berdoa untuk sepanjang tahun 2012 nanti kita semua akan diberikan kesihatan yang baik, kegembiraan dan kebahagian serta senantiasa berada dibawah rahmatNya. 


Sunday, December 11, 2011

cerita tentang makan

Petang tadi aku ke Bangi. Sesambil tujuan utama nak beli benang cross stitch, aku menyinggah perabis duit kat Billion. Bila dah dapat apa yang dihajati, tak kuasanya aku nak merayau tak tentu pasal. Selalu aku ke mana2 pun mesti atas sebab tertentu dan pastu terus balik. Unless kalau hari tu aku memang dah plan nak lawat kawasan, memang berlama lah aku kat situ. 

Sebelum balik aku singgah kat Ani Sup Utara dalam misi nak mengisi perut. Itupun lepas dah berpusing2 tak tahu nak makan kat mana. Aku order nasi ayam sebab perut masih kosong dari pagi, kang tak pasal2 masuk angin plak. Servisnya agak cepat, takde lah nak kena tunggu lama. Tapi yang tak bestnya, nasi ayam aku portion ayamnya seciput aje. Kulit pulak yang terlebih banyak. Sudahlah sambal cilinya sikit amat. 


Jangan terpedaya dengan ayam yang nampak macam banyak tu. Sebenarnya ciput je, bawah tu tulang. Nasi ayam yang aku beli kat pasar malam lagi besar dan banyak portion ayamnya. Harga pun lagi murah. Berbaloi2 lah. Adess... inilah kali pertama dan terakhir aku singgah kat Ani Sup Utara Bangi ni. Memang lepas ni takde aku datang lagi dah.

Airnya pun sama, kurang manis. Agaknya berjimat cermat, kurangkan gula dalam minuman. Masa bayar kat kaunter, aku kompelin lah dekat cashier. Boleh pulak dia tanya aku berapa ketul ayam aku dapat. Jangankan seketul, setengah pun tak sampai. Muka selamba je takde nak mintak maaf ke apa, jangan harap ler nak bagi diskaun. 


Thursday, December 8, 2011

aku tahu bila...

Aku tahu ada sesuatu yang berlaku bila...

  • dah lama dia tak call aku
  • dalam seminggu takde pun dia sms aku
  • sebelum exam/oral dia tak sms
  • lepas exam/oral dia tak call
  • sms aku dia balas sepatah je; itu pun nasib baik dia balas
  • kadang2 sms aku langsung tak berbalas
  • memacam alasan bila aku mintak temankan ke mana2
...itu tandanya dia ada someone dan tak perlukan aku at that moment. 


Tapi bila tetiba
  • dia rajin nak sms aku, dalam sehari berkali2
  • tak cukup dengan sms, rajin plak nak call tak kira siang atau malam
  • bila aku kata nak pegi bercuti, tetiba pulak offer diri nak jadi chaperon versi lelaki
  • dua tiga hari sebelum exam/oral rajin pulak buat senaman jari hantar sms, tak cukup dengan sms aku kena tadah telinga dengar segala keluh kesah kerisauan
  • exactly lepas exam/oral mesti ada incoming call, tak kisahlah berita gembira atau buruk sekalipun
  • apa2 yang berlaku, mesti aku antara orang pertama dapat tahu
  • aku lah orang yang paling memahami
  • akulah menteri kewangan tak rasmi dan tukang bayar segala bagai bil
  • tanpa disangka2 boleh pulak proposed yang bukan2 mujurlah aku dah masak dan tak pernah terpedaya dengan lawak seminit tu
.....itu maknanya dia dah terkecewa. dan tugas aku sebagai best friend tanpa gaji kembali seperti biasa. 

Itulah my bff yang aku kenal dan mula rapat since year 2000, masa kitorang sama2 kat aviation school. Our friendship dah banyak kali dilanda badai, hilang tanpa sebarang jejak. Pastu tetiba boleh timbul balik dan tersambung. Bukan sekali, tapi dah banyak kali. Alhamdulillah, persahabatan kami masih utuh. 

Entry ni aku buat sebab since last week aku dah rasa lain macam. Rupa2nya betullah segala firasat aku. Aku tetap doakan yang terbaik buatnya supaya lepas ni dia takde cari aku lagi bila kecewa sebab dah ada teman di sisi. Apa pun terima kasih buat teknologi yang memudahkan hidup aku. 

...aku tetap aku...


Tuesday, December 6, 2011

pabila amarah menguasai diri

headnote: menci betul aku dengan pak toni nih. Time aku takde duit, tengah kering kontang ni lah dia nak buat promo besar2an. Kalau korang rajin tunggu lah 8 December nih. Peluang korang semakin cerah sebab yang pastinya dah kurang sorang pesaing. Good luck, guys!

*     *     *     *     *

Petang semalam betul2 mencabar kesabaran aku. Dan sekali lagi amarah menguasai minda dan tanpa sedar aku boleh mem'bodoh'kan orang. Aku rasa kalau korang dalam situasi aku, korang pun mesti hangin jugak. Memang aku akui, aku memang baran pun. Pantang silap sikit, mesti aku cepat je nak melenting. Bila suhu aku mencecah ratus2 Fahrenheit, mulalah macam2 perkataan tak elok keluar dari mulut aku. Takde tapis2 dah. Aku pedulik hapa siapa pun yang aku tengah lawan bercakap tu. 

Kalau sekali aku masih boleh bertahan, cakap baik2. Kalau asik nak provok je, mintak maaf lah ye. Tambah pulak kalau nak provok benda yang bukan2. Kang tak pasal2 aku report sexual harassment. Barulah tahu langit tu tinggi ke rendah. Cuma sekarang ni aku masih lagi boleh bertahan. Agak2 kalau aku buat report, mesti lepas tu semua orang tengok aku je cepat2 zip mulut. Risau kalau2 tersalah cakap, terkena report. 

Dan rasanya bukan aku sorang yang terjangkit dengan virus amarah ni. Sesiapa pun yang terkena virus ni, memang tak dapat nak berfikir dengan waras dah masa tu. Pitch suara pun semakin tinggi. Kalau tengok situasi camni lebih baik blah atau berdiam diri. Kalau tak, makin membahang lah  kemarahan aku. Ini berdasarkan kajian terhadap diri sendiri, tak ada kena mengena dengan orang lain.  

Harap2 lepas ni aku boleh kurangkan tahap kemarahan aku ni. Bila tu? Entahlah..... Cuma aku berdoa dan berusaha ke arah itu. Mudah2an aku boleh pekakkan telinga, butakan mata, bisukan mulut. Oh, aku tak akan mintak maaf pada orang tu, sebab bukan aku yang mulakan. Ego, bukan?

footnote: kelmarin aku terima nota mintak maaf, tanpa nama pengirim. Aku maafkan dia, walaupun aku tak kenal sapa orang tu. Tapi perbuatannya suatu ketika dulu memang menyebabkan aku tak senang nak balik rumah. Sampaikan aku plan nak pindah duk apartment, sibuk ushar sana sini kot2 ada yang nak jual apartment murah dari biasa. Tapi sampai sekarang tetap duduk kat umah yang sama. Sebagai manusia, aku pun silap jugak. Keluar rumah bukan takat pakai seluar musim banjir, dah tak tau musim apa dah. Aku harap dia benar2 berubah.  


Sunday, November 27, 2011

1433

Selamat tahun baru 1433H buat semua. Semoga tahun yang baru tiba ini akan lebih memberikan kebahagian dan kita semua senantiasa berada di bawah rahmatNya. 

Kalau bercakap tentang tahun baru, ramai yang suka memasang azam. Bermacam azam yang muncul seiring dengan tahun yang baru tiba. Tapi aku tak suka nak kumpul azam ni, sebabnya semua azam aku hilang ke laut tak sampai setengah tahun. 

Cuma dengan tahun baru ini, aku berharap dan berdoa semoga diberikan kesihatan yang baik, kebahagiaan berpanjangan, rezeki yang melimpah ruah serta dipermudahkan segala urusan. Begitu juga untuk semua ahli keluarga dan sahabat handai. Mudah2an kita akan menempuh segala cabaran dengan bijaksana. 

footnote: malam tadi ia datang lagi. rasa pedih dan perit masih tak hilang, aduyai. aku lebih suka kalau tak dikunjungi. and I really hates it when that feeling comes and visiting me. 

Saturday, November 12, 2011

back to school

Hari ni first day I'm back to school setelah sekian lama aku tinggalkan alam pembelajaran secara formal. Sebelum ni kalau aku ambik exam pun, semuanya self study. Awalnya janggal jugak sebab dah lama tak gi sekolah. Tapi Alhamdulillah, everything goes very well.

Lecturer aku untuk subject ni sporting giler. Best sebab aku tak ngantuk pun. Malulah kalau nak tersengguk2 tahan kantuk kalau lagi 10 pasang mata segar bugar. Owh, kelas kami cuma ada 12 orang student je, campur lecturer jadilah 13. Cuma tadi ada dua orang yang absent, sebab tuntutan kerja. Untuk kelas esok, cikgu kami siap berpesan suruh bawak something untuk dimakan sebab subject untuk besok agak boring. Sepanjang aku belajar, tak pernah pun lecturer/cikgu cikgi pesan suruh bawak bahan makanan. Bukan senang nak jumpa cikgu macam ni, korang pernah ke jumpa? 
   
Secara rasminya jugak aku terpaksa postponed trip ke Thailand hujung tahun ni. Main reason sebab poket aku sekarang ni dilanda kemarau kering kontang. Dah tak boleh nak diselamatkan lagi dah. Unless kalau hujung tahun ni company aku tetiba bermurah hati nak bagi 12 bulan bonus! Fuh, kalaulah dapat bagai diangan.... ameen, nampaknya dunia ini ana yang punya lah. Secondly banjir kat Bangkok dijangka berlarutan lebih kurang sebulan lagi. Langkah yang paling selamat adalah don't take any risk at this moment. 


Friday, November 11, 2011

26? apa kebendanya?!

headnote: Lama aku biarkan blog bersawang. Sebabnya takde mood nak update walaupun agak banyak benda yang terjadi. Tetiba ditag oleh Fatt untuk jawab 26 soklan yang menyebabkan aku kena korek, gali dan geledah balik segala benda alah yang dah lama terkubur. Aku pun masih baru dalam arena ni, bila baca kisah otai2 lain, terasa betapa kerdil dan halusnya diri ini. Pape pun, terima kasih Fatt sebab tag dan secara tak langsung sawang2 diblog i dah habis disapu, hikhik... Dengan lafaz Bismillahirrahmanirrahim, maka ter reveal lah 26 perkara tu. 


Part I

1. Perkenalkan diri anda secara ringkas.
Lebih dikenali sebagai Anne dikalangan semua orang kecuali ahli keluarga. Anak ke-4 daripada 7 beradik. Aku ni pemalu sebenarnya, boleh caya tak? Bagi aku lantaklah apa orang nak kata, yang penting aku tak kacau orang. Aku appreciates hidup aku dengan cara aku sendiri. 

Aku pakai jam kat tangan kanan tapi aku bukan kidal, pelik tak? Hehe... So far, aku baru jumpa sorang yang sepesen dengan aku, tapi rasanya ramai lagi kot kat luar sana.  

2. Sejak bila anda terjebak dalam dunia travel?
First time tahun 2003, itu pun ke Cameron Highland. Masa tu kekononnya nak mengubat hati yang kecewa. Tapi lepas tu lama menyepi, langsung tak ke mana2. Rasanya start by 2009 yang betul2 gives spark to start travel.

3. Yang mana satukah menggambarkan diri anda; traveller atau tourist? 
Jiwa lebih kepada traveller.

4. Konsep berjalan jenis apakah yang selalu diamalkan? ie. backpacking, memandai sendiri, tour agency.
Memandai sendiri, backpacking kekadang sahaja. 

5. Siapakah travel partner anda?
Tak menentu. Kalau ada member yang free dan nak join okay je. Kadang2 family member. Travel sengsorang pun layan je.


Part II

6. Bilakah kali pertama anda bercuti ke luar negara?
Januari 2009, ke Bandung, Indonesia.

7. Senaraikan nama tempat/bandar/negara yang telah anda lawati setakat ini.
Saya budak baru belajar, makanya baru beberapa tempat yang ada jejak tertinggal.
Malaysia [Johor, Melaka, Negeri Sembilan, Cameron Hingland, Kuching]
Indonesia [Bandung, Banda Acheh, Padang-Bukittinggi]
Australia [Perth, Gold Coast]

8. Pernahkah anda melawat sesebuah tempat/negara yang sama lebih daripada sekali? Jika YA sila nyatakan nama tempat tersebut.
Hurmm... ni kalau stranded half day kat airport pastu balik mesia on the same day boleh dikira tak? 

9. Letak gambar salah satu tempat yang ingin anda ulangi dan nyatakan kenapa.
Aku teringin nak kembali ke tempat ni kalau fulus banyak. Ada sesuatu yang aku tinggalkan dan rasanya aku kena ambik balik walaupun orang kata buruk siku. Lagipun, aku selesa sangat dengan tempat ni, rasa macam my second home. Lepas balik aku siap boleh mintak kerja kat sini tapi rezeki aku takde. 

Sesuatu yang aku tinggalkan tu ada kat Swan River, Perth.

10. Nyatakan 3 tempat/bandar/negara yang ingin anda kunjungi di masa hadapan.
Tiga je ke? Kalau 30 kan best, hehehe... Ni angan2 yang tak pasti boleh tercapai ke tidak. Harap2nya boleh lah.
i. New Zealand - Nak ber roadtrip dari South ke North, tak kisah lah dari mana ke mana pun, janji dapat cover the two part tu sambil2 buat bungee jumping.
ii. Holland -  Aku suka bunga tulip, macam best je kalau layan bunga sambil lari2 celah kincir angin, hahaha..
iii. Malta - Entah kenapa tapi aku rasa Malta ni macam best je. 

11. Ceritakan pengalaman kelakar/manis yang pernah dialami semasa bercuti.
Kelakar takat ni takde lagi. Manis2 buah gitu adalah. Ditemani oleh stranger on my birthday masa kat Perth. Aku tak sangka ada yang sanggup temankan aku bercerita sambil tunggu sunset. He's such a sweet guy. Harap2 aku boleh jumpa dia lagi kalau ke sana suatu hari nanti, insya Allah.

12. Ceritakan juga pengalaman memalukan/buruk yang pernah dialami semasa bercuti. 
Memalukan belum lagi, harap2 tak adalah hendaknya. Yang buruknya kitorang kena tipu gila2 punya masa kat Tangkuban Perahu. Bila sesekali ingat, macam dah nak surrender ke Indonesia, tapi bila fikir balik yang diorang sanggup buat apa saja untuk hidup aku jadi kesian dan lupa pasal tanak ke Indon. 

13. Adakah anda suka mencuba masakan tempatan bila berkunjung ke sesebuah negara?
Peluang yang ada tak harus dilepaskan. Bukan senang nak cuba local food, of course lah kena pilih jugak. Mana boleh main hentam keromo aje.

14. Letak gambar makanan tersebut dan ceritakan tentang keistimewaannya.  
Aduyai... Fatt, kamu benar2 buat aku pingin sekali kembali ke Bandung, waduh... waduh... 

Aku makan nasi timbel ni kat sebuah restoran yang aku dah lupa namanya, dari Ciwidey nak ke Bandung, belah kanan. Sambal belacannya yang membuatkan aku kecur liur sampai sekarang. Pedas2 manis gitu, sampai sekarang aku tak jumpa lagi sambal belacan yang sesedap tu. 


Part III

15. Yang mana satukah menggambarkan diri anda; backpack atau beg troli?
Dua2, tapi sekarang ni cuma bag troli sebab backpack yang dah terkubur tanpa nisan tu belum sempat diganti baru. Entah bila baru nak diganti pun tak pasti. 

16. Letak gambar bag(s) tersebut dan ceritakan sedikit sejarah dan berapa banyak tempat/negara yang telah ia ikut anda berjalan. 

Ni nak menyeleweng sikit. Aku letak beg troli dengan sling bag. Backpack yang dah terkubur tu takde gambar. Beg troli tu bermula dari Perth, pastu keraplah ikut aku jalan2. Sling bag ni plak ambik alih tugas backpack yang terkubur tanpa nisan tu, baru jugak lagilah. 

17. Senaraikan 3 barang yang wajib dibawa setiap kali bercuti.
Kamera, handphone, notebook & pen.

18. Senaraikan 3 barang yang kalau tertinggal pun takpe. 
Laptop, segala kunci, ubat-ubatan.

19. Apakah perkara yang sering dilakukan setiap kali bercuti (contoh: update blog, tulis poskad, amik gambar)
Mestilah ambik gambar. Sebab aku mesti tenggelam dengan dunia aku bila dah ralit ambik gambar. 

20. Mana satu yang tepat untuk menggambarkan diri anda, seorang yang suka bergambar atau malu-malu kucing?
Sebenarnya aku tak suka bergambar, sesekali aje. Sebab tu dalam setiap trip gambar aku cuma ada sekeping dua aje. Tapi kadang2 aku seolah2 gila kamera pulak, asiklah nak suruh orang snap gambar aku. Tapi tu hanya sesekali sahaja.

21. Letak gambar anda sedang bercuti dengan posing yang suka hati nak diva ke, bajet bagus ke, tak kisah.
Disebabkan aku tak suka bergambar, cuma satu je aku tepek kat sini. Ini pun gaya bebas, bajet konon2 roundabout ni tempat bersuka ria main air. 


Owh tidak, ku dah tambah lagi sekeping. Gambar kat bawah ni adalah di atas requirement baru oleh Fatt dan ahli jawatan kuasa disiplin yang lain. Sesambil tu sempat jugaklah aku tambah garam sikit lagi kat mana2 yang patut. 



22. Anda seorang pengumpul souvenir? Jika YA, apakah jenis souvenir tersebut?
Dulu2 aku selalu beli t-shirt bila pegi memana tu. 

23. Adakah anda menghadiahkan souvenir yang dibeli kepada ahli keluarga dan kawan-kawan?
Ahli keluarga dah tentu. Kawan2 bila ada bajet lebih. Maklumlah aku bercuti dengan bajet ciput. 

24. Selain dari jawapan dalam soalan #22, apa lagi benda yang anda suka kumpul berkaitan dengan sesuatu tempat?
Aku baru lagi berjinak2 tulis poskad [itupun lepas diperkenalkan oleh Fatt] dan jugak fridge magnet. 


Part IV

25. Seorang traveller harus mempunyai pemerhatian/observation yang baik. Nyatakan hasil pemerhatian yang telah dibuat berdasarkan 3 buah tempat/negara/bandar yang pernah dikunjungi (pick random)
i. Perth - Bersih, orang2 nya sangat membantu. Public transport pun best je. 
ii. Banda Acheh, Indonesia - Aku rasa berbeza dengan tempat lain kat Indon yang aku dah pergi. Aku tak jumpa orang yang paksa kami beli barang2 jualan. Kedai emas kat sini berderet2, sampaikan aku tersangkut dengan mamat tauke toko beli earring kat sini.  
iii. Tanjung Piai, Johor - Walaupun di tanah air sendiri, aku rasa cukup tidak selesa. Pandangan mata sesetengah orang cukup menakutkan sehingga aku rasa insecure. Disebabkan rasa insecure aku cancel nak ambik feri ke Tanjung Balai, Indonesia. 

26. Lengkapkan ayat ini. "Saya berangan....." dan ayat tersebut mestilah berkaitan dengan travel. 
Bab berangan ni aku memang suka, hahaha...
"Saya berangan nak ada duit banyak, boleh ambik cuti dalam dua tiga bulan dan habiskan masa dengan travel. Lagi best kalau tiap2 bulan boleh buat short trip, sekadar nak lepaskan gian berjalan. At the same time aku berangan jumpa dengan my soul mate time travel dan pastu travel together. Ada partner yang sehati sejiwa, boleh share the same passion together. Barulah hidup lebih bermakna." 

Soalan Bonus

Letak gambar stamp passport yang paling disukai dan ceritakan kenapa (maximum 3).
Aku letak satu je. Lagipun passport aku yang berchop tak banyak mana pun. 

Aku paling suka dengan yang ini. Sebab Perth merupakan destinasi pertama aku bergerak secara solo ke luar negara. Plan asal aku cuma nak celebrate birthday kat sana, tapi dah jadi another agenda; merawat hati yang terluka. 2 in 1 lah kiranya. Punyalah excited nak ke sana, aku langsung lupa nak check weather masa tu. Masa kat boarding hall, aku terdengar ada orang bersembang pasal current weather kat sana. Masa tu aku punyalah cuak sebab aku langsung tak bawak sweater, cuma yang ada pashmina je selai. Masa aku ke sana time autumn, tapi Alhamdulillah, kulit aku okay je dengan cuaca kat sana. Cuma malam2 je sejuk giler. 

Tapi perangai lupa nak check weather sebelum beli tiket terbawa2 sampai sekarang. Bila tiket dah selamat dibeli, baru teringat nak check weather. 

Till then, itu saja untuk 26 perkara yang diminta. Aku sebenarnya kebuntuan idea, benda yang dah berhari2 aku karang dalam kepala boleh lupa dan terganti benda lain masa menaip entry nih. Memang jari dan minda aku tak selari lah.


Sunday, October 23, 2011

manjakan diri

Bulan lepas rasanya aku beli promotion MilkADeal lagi sekali. Kali ni aku ditemani oleh hawa, my girl bff. Dan destinasi kami hari ni pun dekat aje, Beauty Wellness Spa, Kota Warisan.

Masa beli promosi hari tu, aku cuma bayar RM68 untuk full body scrub, full body massage and facial. Dua jam lebih badan aku dibelai dan dimanjakan oleh tangan halus si amoi. Nasib baik amoi, kalau tak.... hahaha!

Mula2 aku buat facial, best tu bila muka dibelai2 gitu. Tapi part buang jerawat batu yang dah bertahun duk berumah tangga kat muka aku tu yang tak berapa nak best. Sakit wooo... sampai berairlah mata aku menahan sakit tu. 

Bila dah abis, aku ditransfer to the next room for full body scrub. Ni first time aku buat body scrub, mula2 tu segan jugak sebab kena vogeh kena pakai two pieces yang boleh see through. Kalau diri sendiri tak kisah, ni ada orang lain. Bila amoi tu macam tak kisah, biasa2 aje, aku pun jadi biasa jugak. Tapi bestlah bila part lumurkan scrub, pastu disental2 bagai. Keluar habis segala daki yang dah sebati kat kulit aku ni. Bila dah habis tu, aku kena bersihkan badan sebelum kena urut pulak. Fuhh... lembut tu rasa kulit bila segala daki yang dah disental bagai keluar dengan air yang dijirus. 

Masa urut tu pun aku rasa macam nak tidur aje. Seronok sungguh bila badan diurut dengan lemah gemalai. Bila dah habis pun aku rasa nak lagi, hissh... teruk sungguh. Yang kelakarnya, lepas habis sesi memanja dan membelai diri tu, jenuhlah amoi berdua tu pujuk kami untuk sign up pakej yang ditawarkan. Aku sebenarnya suka dengan body scrub tu, tetapi memandangkan fulus kureng dan aku kena menyimpan untuk study fee, maka aku pendamkan aje niat tu. 

But overall, aku memang berpuas hati dengan service diorang. Tapi mahal sangatlah pulak untuk treatment tu bagi aku yang berpoket nipis ni. Mungkin kalau tetiba aku ada duit banyak, bolehlah aku datang lagi. Maka dengan itu berakhirlah sesi memanjakan diri episod promosi MilkADeal. 


Saturday, October 15, 2011

suatu kenangan

Awal Jun 2006, aku terlibat dengan kemalangan yang sedikit sebanyak merubah rentak kehidupan aku. Kemalangan yang langsung aku tak jangka akan berlaku. 

Aku ingat lagi, beberapa hari sebelum tu aku hantar Mak pulang ke kampung bilamana tiket bas habis. Dua hari kat kampung aku kembali ke Sepang, memandu berseorangan seperti biasa. Dalam perjalanan entah macam mana aku langsung tak sedar dan masih tak percaya kemalangan tu boleh berlaku. 

Sebelumnya aku terasa pandangan aku gelap, tak dengar bunyi, atau nampak apa2 pun. Lepas tu aku sedar2 aje kereta dah berpusing2. Entah macam mana end up dengan keempat tayar kat atas, dan enjin kereta masih hidup. Aku buka tingkap, matikan enjin kereta, tanggalkan tali pinggang keledar entah kenapa hari tu aku pakai seatbelt, selalunya aku memang tak pakai pun dan merangkak keluar melalui tingkap. Mujurlah tingkap kereta betul2 atas longkang, dan aku merangkak masuk ke longkang. 

Aku call LPT Helpline untuk dapatkan bantuan. Waktu tu dalam pukul 12 tengah hari, kereta yang lalu lalang pun tak banyak. Lama jugaklah aku nak tunggu bantuan tiba. Terkejut si operator helpline bila dengar aku accident sorang2.  


Lebuh raya pantai timur [LPT] di KM 222.2 dari Kuantan ke Gambang, tempat berlakunya kemalangan ni. Waktu ni peronda lebuh raya dah sampai, cuma tunggu tow truck datang. 


Tengok tu, brother peronda pun pelik macam mana boleh jadi macam ni. Dia tengok aku lagilah pelik, sebab boleh gelak2 lagi. Dari tingkap tu lah aku merangkak keluar. 


Sampai sekarang aku masih lagi teringat kemalangan ni. Lebih2 lagi bila aku melalui kawasan ni. Cuma akhir2 ini aku dah kerap terlupa bila lalu kat sini. Namun KM 222.2 LPT tetap kekal dalam ingatan, insya Allah. 


Masa ni kereta dah ditarik ke Plaza Tol Gambang. Aku tunggu Mak Ayah datang untuk balik ke kampung. Lepas tu kereta dihantar ke workshop dan buat report polis.

Dah lama sebenarnya aku nak masukkan cerita ni dalam blog, cuma kemalasan yang melanda. Semua gambar2 ni aku ambik menggunakan handphone, sebab tu gambarnya dah semacam. Sebelum ni aku masukkan dalam flickr, tetapi aku dah lama tak menjenguk ke sana. Nak update lagilah malas. Bila aku cari balik dalam thumb drive gambar asal yang aku simpan, semuanya dah tak ada. Gambar ni pun aku copy balik dari flickr. Video yang aku rekod sewaktu kereta ditarik pun dah hilang tanpa dapat dikesan. Sayang rasanya. Sebab tu akhirnya aku berkongsi cerita dan gambar kat sini.

Lepas kemalangan ni, aku dah pakai seatbelt walaupun perjalanan tu cuma dua kilometer. Hampir setahun aku memandu bawah 100km sejam, tapi lepas tu aku kembali dengan gaya pemanduan yang asal. Selepas enam bulan di workshop, baru aku dapat pandu balik kereta ni. Macam2 masalah dalam masa enam bulan tu. Namun syukur pada Allah sebabnya aku langsung tak cedera. Luka pun tak ada. Kalau tengok pada kereta, mungkin susah nak percaya aku sihat walafiat. Semuanya kuasa Allah.

Alhamdulillah, sekarang kelisa biru ni adik aku guna. Masih lagi elok, cuma biasalah kalau lelaki yang guna, semua benda dia nak sumbat. Pastu segala lubang dan bumper dilanggarnya. Aku? Aku dah ada pengganti yang baru, yang lebih besar dari ini. Lebih mahal, lebih selesa, lebih banyak duit dibelanjakan, pendek kata lebihlah segala2nya, hahaha. Tapi tak adalah mahal mana pun, cuma mahallah bagi aku yang tak berduit ni.  

  

Thursday, October 13, 2011

another task

Today, officially I received the offer letter regarding my application to further my study. The class for PQE - Logistics under CILT will be commence by this November 12 for the duration of about two years. There will be 13 modules to be completed within the prescribed time. And also the fees to be paid. Definitely the fees itself make me think twice, sometimes more than that. I need to spend 18k for the total fees including the examination fees. 

By allowing myself to accept and joining this program, I'm afraid I have to hung my backpack or luggage from any kind of travelling. Even I already have few plans starting by this December until next September and some of it already confirm with air tickets. My tabung ayam almost finish and I may have to cancel few upcoming trips which makes me feel bad. But to reject an offer, I don't think its a good idea. 

So, by next month I will have another role and responsibility. I have to control my monthly spending in order to filling up my tabung ayam and proceed with my plan. However, everything might change. Wishing myself a very good luck for the best!         


Tuesday, October 4, 2011

jom masuk ladang!

Dah lama sebenarnya aku tak masuk ladang. Rasanya kali terakhir masa aku habis SPM. Lepas aku further study dan kerja, aku dah tak masuk ladang lagi dah. Dan ladang yang cukup sinonim dengan kehidupan aku tentunya ladang kelapa sawit sebab mak ayah aku peneroka FELDA. Aku membesar sebagai anak peneroka yang banyak terdedah dengan kehidupan ladang. Tempat jatuh lagikan dikenang, inikan pulak tempat bermain. Cheewah, kekononnya lah. 


Tapi bukan ladang sawit ni yang aku masuk. Tetapi ladang lain yang membuatkan aku lebih teruja. Gambar adalah ihsan cik google. 

Ladang yang aku masuk Ahad lepas ni tak jauh pun dari tempat aku tinggal sekarang. Jaraknya lebih kurang macam nak ke Seremban. Kalau ikut jalan dalam, tak ada tol pun yang perlu dibayar. Cuma jangan lupa isi fuel tank kereta secukupnya. 


Inilah ladang yang aku maksudkan tu. Ladang anggur kat Sendayan, Negeri Sembilan. Jangan tak tahu, kat Malaysia pun dah banyak ladang anggur selain dari yang ditanam kat rumah2 termasuklah kat rumah my parent. Sebelum ni aku teringin nak ke ladang anggur nun jauh di Perlis. Tup2 bila google sana sini, aku jumpa lagi dua ladang anggur. Lagi satu kat Kedah, dan yang terdekat dan paling mudah nak pergi adalah kat Sendayan ni.

Masa aku sampai kat sini, ada satu rombongan bas pelancong baru sampai. Lupa pulak aku nak tanya diorang dari mana, yang pasti dari Malaysia jugak. Masa aku datang ni jugak buah belum masak. Lagi dua tiga minggu barulah boleh harvest. Tapi aku tetap boleh rasa buah anggur yang hampir masak. 

Pak Arshad, pekerja ladang ni bawak kami tour ladang ni. Bukan setakat anggur sahaja yang ditanam, tetapi ada jugak mangga, jambu, dan dua tiga jenis pokok buah2an lain yang aku dah lupa namanya. Jangan tak tahu, sayur pun diorang tanam jugak tau!


Ini anggur jenis Black Pearl, baru lepas pruning. Tak lama lepas kerja2 pruning ni selesai, ranting2 ni semua akan keluarkan pucuk baru sekali dengan putik buah. Aku pun tak pasti camana buahnya sebab yang ni memang dah lama habis harvest pun.  


Yang ini pulak jenis White Malaga, satu2nya anggur hijau kat ladang ni. Jangan silap faham ye, semua anggur mengeluarkan buah bewarna hijau tetapi lama kelamaan akan bertukar ke warna sebenarnya bila sudah matang dan hampir masak. Aku pun baru tahu sebenarnya, hehe. 


Yang ni pulak Shiraz, banyak digunakan untuk pembuatan wine dan jugak jem. Aku tak suka yang ni, dah lah buahnya agak kecil, bijiknya pulak besar2. Tak best sangat nak dimakan, ada banyak lagi kat dalam fridge sebab aku tak suka, hehehe. Kalau tak dah lama habis. 


Inilah Pak Arshad yang bawak kami keliling ladang. Anggur kat tangan dia tu sebenarnya dia potong bagi kat aku, free of charge tau! Eh, mana ada... aku tak mintak pun, orang dah bagi aku ambik je, rezeki jangan ditolak, musuh jangan dicari, haha. 


Banyak, kan? Geram aku menengoknya. 


Pokok yang ni baru lepas harvest sebelum raya tempoh hari. Tak lama lagi bolehlah pruning, bagi pokok ni berehat sebelum berbuah. 


Yang ini pulak lagi seminggu dua bolehlah pruning. Wah, lepas ni aku dah boleh bukak ladang anggur lah. Macam semua benda pasal tanaman anggur ni dah tahu jek, hik...hik...hik. 


Yang ni aku suka. Black Opal ni tak ada biji dan saiznya sedikit besar dari Shiraz. Burung cukup suka dengan anggur ni, begitu juga dengan tebuan. Sebenarnya musuh utama bagi semua jenis anggur adalah burung dan tebuan. Sebab itulah banyak yang dibalut dengan plastik.


Pun Black Opal jugak. Masih ada lagi yang bewarna hijau dan tidak bertukar warna sepenuhnya.   

Ada lagi sejenis yang aku tak tengok, Black Pink. Lagipun takde buah lagi, kalau tengok pun sama jelah daunnya dengan yang lain2. Setakat ni cuma ada lima jenis anggur sahaja kat ladang ni. Mungkin selepas ni akan dikembangkan. 


Pintu masuk ni memang sentiasa berkunci, tapi tak bermakna korang tak boleh masuk. Bila korang dah sampai kat depan pagar ni bolehlah korang call Pak Arshad untuk buka pagar ni. Kalau korang tunggu je kat depan pagar ni, sampai esok pagi pun belum tentu ada orang nak bukakan. Kalau ada tu bermakna korang bernasib baiklah.    


Kat sini ada waktu beroperasi beserta bayaran masuk. Nombor telefon pekerja untuk dihubungi pun ada. Cuma Pak Arshad aje yang memang sentiasa berada kat ladang ni. Yang lain2 tu kat ibu pejabat. Korang boleh jugak call kalau nak tahu bila buah boleh harvest. Tak adalah nanti korang datang tengok je.   


Anggur Sendayan Valley, duk pusing2 tengok tanaman ni hilang dua kilo setengah. Lepas balik tambah lagi tiga kilo. Camana nak kurus? Mimpi ajelah, haih!


Sunday, October 2, 2011

jutawan cari jodoh

Dah lama aku jadi penonton setia program kat ntv7 ni. Aku pun dah lupa berapa musim dah. Yang latest ni pun baru lagi start balik setelah berehat panjang. 


The Millionaire Macthmaker ni start pepagi buta hari Ahad, pukul 12 tengah malam selama sejam. Aku memang dah lama ada penyakit susah nak tidur malam bila weekend, so sesambil layan mata aku tukar2 lah channel TV dan terjangkit pulak tengok program ni.

Program realiti ni berkisar pasal kehidupan jutawan2 di L.A yang nak carik jodoh. Mostly diorang ada duit tapi tak ada masa nak cari wanita atau lelaki idaman. Maka khidmat telangkai amat2lah diperlukan. Masa season lama dulu, setiap episod akan ada tiga orang jutawan, kalau tak silap aku sebab aku ada penyakit cepat lupa lately. Tapi yang latest ni cuma ada dua peserta jutawan di setiap episod. 

Dalam masa sejam ni, macam2 gelagat dan kerenah jutawan ni yang disingkap. Ada yang ntah apa2 punya perangai, tak padan dengan status jutawan. Yang tak senonoh pun ada. Macam episod last week, punyalah tak senonoh mamat tu, boleh dia buang air depan date dia gara2 malas nak masuk dalam rumah. Dah lah masa tu first date dengan minah tu. Kena reject camtu je. Moral of the story bagi akulah walau macam mana banyak pun duit yang korang ada, tetapi kalau perangai tak senonoh ntah apa2, perempuan pun tak hingin.
    

Inilah Patty, owner kelab jutawan merangkap telangkai. Dia ni pun bujang lagi, umur dah 40-an. Aku rasa dia sibuk cari jodoh orang lain sampai terlupa nak cari jodoh untuk diri sendiri. Tapi dia memang terer dalam baca personaliti klien. Sebabnya diorang datang dari pelbagai latar belakang dan kisah silam. 

So, kalau korang yang masih bujang trang tang2 kat luar sana dan teringin nak cari calon bergetah macam model, dengan syarat korang pun mestilah bergelar jutawan bolehlah buat appointment dengan si Patty ni. Charges fee dia aku rasa mestilah berbaloi2 dengan service yang dia tawarkan. Ada berani? Hehehe...... 


Thursday, September 29, 2011

last attempt

Hari ni azab aku untuk mengadap buku setakat nilah dah berakhir. Untuk tempoh akan datang ni ada lagi, tak kan habis selagi nyawa dikandung badan. Cheewah, cam gempak gitu kan? Betullah tu, selagi aku bekerja dalam bidang yang sama dan tak puas dengan apa yang aku ada, memang aku kena usaha lebih. So, lagi tiga bulan baru result keluar. In the mean time, aku tetap kena study jugak sebab rasanya aku nak start ambik Part 66 awal tahun depan. Usaha tangga kejayaan, tak gitu? Hehehe...

Pagi2 lagi aku dah sakit perut dari rumah. Nak melabur tak nak keluar pulak. Sampai2 aje kat DCA, aku terus berkejar ke toilet. Lama jugaklah appointment aku dengan cik tan berlangsung. Aku keluar aje examiner dah suruh masuk dewan, just on time. Tak sempat aku nak curik2 intai notes buat kali terakhir.


Inilah bangunan yang aku selalu lawat bila ke Putrajaya selain dari Alamanda. Since bangunan asal kat Parcel E kalau tak silap aku sehinggalah berpindah ke Presint 4 aku cukup setia berkunjung. Dari exam PPL sehinggalah ke LWTR, aku memang tak pernah serik untuk ke sini. 

Lepas dah settle exam by 3.30pm, aku terus ke Alamanda. Alang2 dah dekat, pergi ajelah terus. Bukan nak bershopping bagai pun. Cuma nak reduce stress, aku singgah kat MPH. Sempat aku sambar satu novel, kemudian singgah beli magazine sebelum kembali ke parking.  


Eat, pray, love by Elizabeth Gilbert and my favorite magazine, Wanita. Even orang lain dah berpuluh kali khatam baca novel tu, aku baru je beli. Belum baca pun lagi. Tengoklah, esok lusa kalau aku dah rajin nak menelaah.

End for today, but still lots to go through. 

footnote: ramai jugak aku jumpa kawan2 lama dan baru kat DCA tadi. Masing2 penuh semangat tu. Baguslah, never give up. Aku je yang asyik hilang rentak. Bila dah last minute baru nak kelam kabut, menggelabah tak tentu pasal.  


Wednesday, September 21, 2011

aku tergoda

Konon2nya dek keciwa sebab langsung tak dapat nak jenguk masuk ke rumah AA semalam, aku merajuk tak nak beli tiket. Tapi hampagas semuanya bila tetiba tangan aku gatal nak godek2, tinjau2 apa yang patut kejap tadi. 

Last2 tanpa disedari atau adakah ianya di luar kawalan, sememangnya itu aku tak boleh nak pastikan; jari aku boleh pulak terpurchase tiket ke Phnom Penh hujung bulan Jun tahun depan. Kalau plan aku nak ke Thailand hujung tahun ni menjadi kenyataan, starting from Jan 2012 till June 2012 I will be having a short break.

Most of it cuma short trip je tapi aku rasa okaylah for this time being. Ini pun tabung ayam aku kosong berhabuk lagi. Entah bila nak terisi pun tak tahu. Sekarang ni pun aku dah rasa bosan yang amat sebab dah lama tak take a break. Kalaulah aku boleh print out je duit kan senang...

:(

Haha... Macam mana dengan perjuangan korang? Berjaya tak? 

Aduyai, jenuh aku duk klik sana, klik sini... tak jugak dapat2. Rasa2nya aku nak surrender dah. Tak larat dah nak menanti, lagipun date and place yang aku duk ushar tu tak termasuk dalam zero fare ni. Nampaknya lama lagi lah aku nak kena tunggu kot2 AA nak declare another zero fare. Kena top up kesabaran banyak2 ni, ahakss. Sekali dibuatnya tak ada pun Pak Tony nak bermurah hati lagi dah, sob.. sob...

Selama sejam ni aku langsung tak dapat masuk. Hanya sekadar kat waiting room, tak de chances pun nak jeling2 kat tempat lain. Aduss... banyak sungguh persaingan merebut hatiku tiket murah ni. 

Kepada korang yang masih berjuang, teruskan perjuangan anda sehingga ke klik yang terakhir. Dan kepada yang dah berjaya dapat apa yang dihajati, tahniah! Bolehlah start planning lepas ni, tak gitu?

Dengan pengunduran rasmi ini, maka persaingan untuk merebut takhta dihatiku tawaran menjadi lebih mudah. Tipu sungguh sebab dalam duk siapkan entry ni sempat lagi aku mencuba nasib, namun hampa belaka. 


Saturday, September 17, 2011

marathon rumah terbuka

Hari ni benar2 kepenatan dek penangan rumah terbuka sempena Eid. Syawal kan sebulan, maka berayalah sepuas2 hati selama sebulan. 

Pagi tadi dalam pukul 12.30 tengah hari kami bertolak ke Puchong, ke rumah pertama edisi marathon 2011. Setelah satu pertiga perut terisi kami bertolak ke Subang Jaya untuk rumah kedua. Alhamdulillah, perjalanan hari ni lancar je tanpa sesat. 

Rumah kedua ni kami bertapa lama sikit, menunggu semua orang sampai sebelum berkonvoi ke Bukit Bandaraya untuk ke rumah terakhir. 

Alhamdulillah, kenyang perut kami dengan hidangan yang disediakan. Mudah2an murah rezeki mereka. Mungkin tahun depan giliran kami pulak jadi host, insya Allah. Kami selamat sampai ke rumah pun hari dah nak Maghrib. Betul2 marathon ke rumah terbuka.

owh, dot dot lagi


Aku baru je selesai kemas dapur, simpan semua barang2. Semangat nak tulis blog meronta2 pulak malam ni, hahaha. Ini adalah kali ketiga cubaan yang dah tak menjadi cubaan pun sebenarnya. 

Malam ni aku cuba menderhaka sedikit dari resipi asal yang aku dapat dari blog ini. Since ni dah kali ketiga dan kali ni aku akan share resepi apam polka dot ni. Biarlah dah bersepah kat dalam blog lain, tapi aku tetap nak share jugak. Sharing is caring, tak gitu? ahakss.


Antara bahan yang aku gunakan dalam misi menyelamatkan perut dari kelaparan kali ini.

Resepinya korang boleh tengok kat bawah ni. Dah tengok, jangan lupa cuba masak pulak ye? Pastu bolehlah aku try pulak yang korang masak.

Bahan-bahannya adalah seperti berikut:
  1. 3 biji telur - korang boleh ambik dari mana2 aje. Jangan dari dalam perut ayam sudah.
  2. 280 gram tepung gandum. Aku guna superfine sebab malas nak ayak.
  3. 200 gram gula halus. Cukuplah tu sebab aku sendiri dah cukup manis.
  4. 150 ml susu segar. Kalau nak guna santan pun boleh. 
  5. 3 sudu teh baking powder.
  6. 1 sudu teh soda bikarbonat. Kalau nak guna ovallete pun boleh aje. Sukatan sama je.
  7. 1 sudu teh esen vanilla.
  8. Filling menurut selera anda. Tapi aku letak blueberry.
Jom main masak2 ikut step kat bawah ni:
  1. Pukul telur, soda bikarbonat dan gula halus mengikut kelajuan maksima tangan anda. Kalau nak senang, korang campak je semua tu dalam mixer dan biarkan adunan dipukul selama enam hingga lapan minit.
  2. Masukkan susu, tepung, esen vanilla dan baking powder. Pukul lagi sehingga tangan anda cukup lenguh, pastu boleh lah berenti.
  3. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian, mengikut berapa banyak warna korang nak gunakan. Warnakan adunan yang dah diasingkan tu. 
  4. Masukkan adunan ke dalam plastik dan buat lubang kecil. Kalau nak senang guna aje piping bag.
  5. Masukkan adunan dalam mangkuk kertas yang korang dah susun dalam acuan lompang. Jangan banyak sangat, lebih kurang 1/4 mangkuk kertas tu aje.
  6. Masukkan filling kegemaran anda. 
  7. Lepas tu penuhkan 3/4 mangkuk kertas dengan adunan tadi. Kemudian bolehlah dot dot kan dengan warna kesukaan korang. 
  8. Kukus dalam kukusan yang telah dipanaskan selama 10 - 15 minit. Guna api sederhana kalau api kuat nanti apam merekah


Inilah hasil dari dapur aku malam ni. Kali ni bentuknya dah cantik, tak macam masa mula2 aku buat dulu. Hancuss semuanya. Jemput makan semua!


Tuesday, September 13, 2011

craving for something sweet

Since last week I'm craving for something sweet and juicy. And finally tonight am fulfilling my craved. It always happens when my PMS is happening to past due and I craved like crazy. Every time I need something different and too bad because I will keep looking for it even my PMS over. The best thing is to cook by myself since sometimes when I bought from the outside the taste turn down and my craving doesn't stop at all.

Last few days I keep arguing with myself what to have and what can hold till the next craves. Rarely happen my PMS went very well and I didn't wish anything to eat. Luckily at this moment I only craves for something to eat, not asking to go somewhere for a break. A lucky me! If not I am surely in big trouble, thinking how to get funding for those craziness.

While coming back from my hometown for Eid previously, I did bring sweet potatoes from home and tonight I make pengat. Unfortunately, its sooooo sweet and I have to add some water onto while having it. Funny me! This kind of situation always happen to me and it's not a strange since I'm not a good cook at all. And my craved gone for now.

Sunday, September 4, 2011

berakhirnya cuti panjang

Pagi semalam aku bertolak dari Paka untuk kembali ke Sepang. Sengaja balik awal sebab nak elakkan dari tersangkut dalam traffic jam pada hari Ahad. Alhamdulillah, perjalanan lancar walau ada jugak tersangkut di satu dua tempat. Terutamanya bila dah masuk Kuala Lumpur. Memang berpeluh jugaklah walaupun dalam kereta yang beraircond.

Hari ni aku bolehlah berehat lama sikit kat rumah sebelum kembali bekerja esoknya. Malas sungguh nak kerja bila dah lama bercuti. Tapi tak rehat mana pun, banyak jugak benda yang nak dibuat. Ini pun banyak lagi pending task. Beg balik kampung hari tu pun tak selongkar lagi isinya. Malas sungguh.

Raya ketiga hari tu, my younger brother dah selamat menjadi tunangan orang. Dengan gadis pilihan hatinya dan mungkin akan dilangsungkan awal tahun depan. Semoga dia akan menjadi lebih baik dan lebih bertanggungjawab. Well, dia dah memulakan fasa baru dalam kehidupannya dan aku tetap setia dengan fasa yang sama.  


Saturday, August 27, 2011

salam aidilfitri

Kerancakan untuk menyambut lebaran makin terasa. Hari ni dah masuk hari ke 27 Ramadhan dan kebanyakan warga kota sudah mula berangkat pulang ke kampung halaman. 

Di kesempatan ini, aku nak ucapkan selamat menyambut lebaran buat semua yang sudi membaca blog aku ni. Aku juga ingin menyusun sepuluh jari memohon ampun dan maaf di atas segala salah dan silap. Mungkin ada yang terasa dengan apa yang tercoret dalam blog aku ni.

Kepada yang memandu pulang, pandulah dengan berhati2. Ingatlah orang2 tersayang. Dan seperti biasa, aku akan memandu pulang ke Paka pagi nanti, berseorangan.

Salam lebaran buat semua. Semoga kita semua berada di bawah limpahan rahmatNya, ameen.





Sunday, August 21, 2011

memanjakan diri...

Dah lama aku tak memanjakan diri dengan cara aku. Biasa aku hanyalah sekadar pergi massage atau pun facial. Since last month aku sempat grab MilkADeal untuk facial dengan hanya bayaran RM51 untuk lebih kurang dua jam masa rawatan. Dua minggu lepas aku buat appointment untuk hari ini. 

Walaupun Sepang dan Subang Jaya tidaklah jauh mana pun, tetapi aku ni memang failed kalau nak ke sesuatu tempat yang unfamiliar. So, malam tadi jenuh aku duk study google maps aku kedekut nak beli gps untuk ke SS19/6. Alhamdulillah, aku jumpa jugak tempat tu walaupun terlajak sedikit atas sebab mengingkari arahan cik google maps.


Inilah bilik rawatan tu, suram je. Beberapa kali jugaklah aku terlena sementara nak menunggu siap sepenuhnya rawatan tengah hari tadi.

Selesai rawatan aku menghala ke PKNS Shah Alam. Kononnya nak mencuci masa since hasrat semalam di Bangi tidak kesampaian. Dan kebetulan ada orang kirim suruh belikan baju melayu, aku redah jugaklah lautan manusia di kompleks tersebut. Shopping baju raya di minggu2 terakhir ni memang mencabar kesabaran. Mana taknya, warna yang dicari kebanyakannya dah habis. Jenuh aku tawaf ruang legar kat tingkat bawah.

Masa aku ada kat tingkat atas, tak ramai pulak orang kat ruang legar ni. Tapi bila aku turun je nak berjalan pun susah, terpaksa menyelit2 bagai. Oh, akhirnya aku jumpa kiriman orang tu kat tingkat atas. 

Hujan dengan rintik2 kasar menyebabkan kami bergegas ke tempat parking dan pulang ke Sepang. Masuk highway cantik sahaja cuaca, tak hujan pun. Namun sebaik aku ambik susur keluar melalui Putrajaya/Cyberjaya, hujan turun selebat2nya. 


Masa ni kadar kelebatan hujan dah berkurangan, tapi masih lagi lebat. Tak jauh dari sini ada sebuah kereta terhumban masuk longkang kat sebelah sana jalan. Cuak aku nak memecut dalam hujan2 lebat macam ni. Sudahnya aku tersilap tak masuk simpang yang sepatutnya. 

Aku singgah di bazaar Ramadhan yang berdekatan dengan rumah. Inilah pertama kali aku ke bazaar ni. Sambil berjalan tu mata aku ternampak air ni. Air laut rasa pantai. Nama memang pelik amat, rasanya entahlah. Dengan rasa curious aku belilah jugak. 


Inilah air yang pelik tu. Pelik dari segi nama dan juga warnanya. Air laut rasa pantai, luckily bila aku minum tak rasa macam pantai. Kalau rasa pantai, confirm berpasir dan masin rasanya. Mungkin sebab warnanya biru maka dinamakan air laut. Just my two cents. 

Dengan itu berakhirlah sesi memanjakan diri untuk hari ini. Entah bila pulak the next session. Aku ingat lepas ni nak cuba buat body scrub pulak. 

footnote: novelis Azizi Abdullah yang terkenal dengan novel Seorang tua di kaki gunung meninggal dunia hari ini. Semoga Allah menempatkan Allahyarham di kalangan orang2 yang beriman, ameen. 
 

Saturday, August 20, 2011

di hari sabtu

Pagi tadi aku ke Bangi untuk servis kekasih hatiku yang dah due, tapi mileagenya belum sampai lagi. I've made a booking since last two weeks. Pagi2 lagi aku dah ke Bangi memandangkan appointment aku pukul 10 pagi. Cuaca mendung sepanjang pagi. 

Empat jam aku menunggu kekasih hatiku siap diservis, mujur aku bawak nota untuk dibaca sementara menunggu. Sambil2 tu habis jugaklah segala majalah dan suratkhabar yang ada kat bilik menunggu tu. Elok je kereta aku siap, hujan turun selebat2nya. Aduyai, sudahlah kereta baru siap dicuci, nampaknya mandi hujan lagilah. 

Hajat nak singgah cuci mata kat PKNS Bangi turut terkubur dek kerana hujan lebat. Nak mencari parking satu hal, nak meredah hujan masuk ke kompleks pulak dah jadi dua hal. Sudahnya aku teruskan aje perjalanan balik ke rumah. Lagipun hari ni kekasih hati aku dah consume too much money. Aku tukar bateri sekali, sebab baterinya dah weak. Lagipun next week aku nak balik beraya, tak naklah nanti tengah2 syok berhari raya bateri kereta kong pulak. Jenuh nak cari, mesti semua kedai tutup. 



Jumlah yang aku habiskan untuk si kekasih hati. Dah boleh bayar monthly installment dah dengan jumlah tu, adess. Tak boleh lah nak beraya sakan tahun ni nampaknya.

Sampai rumah, elok aje hujan dah berenti. Aku pun ke destinasi seterusnya, ke Kampung Hulu Chuchuh. Sebelum ni rasa macam tak nak beli kerepek sebab tak ada duit lebih tapi fikiran ditukar di saat2 akhir. Disebabkan aku datang last minute dan tak booking macam tahun lepas, maka yang tinggal pun tak banyak mana. Ambil ajelah yang mana berkenan. Alhamdulillah, ada jugak rezeki untuk tahun ni.

Last week hari Sabtu aku cuma ke Nilai, mencari bahan2 untuk membuat apam polka dot. Aku tetiba teringin nak makan, padahal orang lain dah tak heran pun dengan apam ni. Since aku dilahirkan bukan dengan kelebihan untuk masak memasak ni, maka bermulalah pencarian untuk membeli segala barang keperluan. Ahad adalah hari untuk menjalankan operasi.

Adunan yang dah siap diwarnakan.


Dah siap pun. Sebenarnya bentuk yang cantik macam ni sikit aje. Sebabnya kat rumah aku ni mana ada bekas yang orang letak muffin tu. Yang lain semuanya senget benget. Rasanya? Bagi aku bolehlah, tapi ada yang kena perbaiki lagi. Rasa macam kurang je, tapi tak tahu apa kebenda yang nak kena tambah. 

Alhamdulillah, hari ni dah selesai 20 hari kita semua berpuasa. Selamat bersahur, ya!

Thursday, August 18, 2011

wajah baru

Orang lain sibuk duk kemas2 rumah nak sambut raya tak sampai lagi dua minggu. Masing2 duk sibuk nak cat baru rumah, tukar sofa, tukar langsir. Pendek kata semua nak serba barulah. Cuma diri masing2 je tak boleh nak tukar baru, berwajah baru bolehlah.

Aku pulak malam ni pun sibuk2 jugak nak tukar baru rumah yang tak seberapa ni. Alang2 tahun ni aku tetapkan tema warna ungu untuk baju raya sebab aku tukang sponsor maka blog aku pun bertemakan warna ungulah. Maklumlah bila tuan rumah nak sambut raya, rumah pun kenalah make up jugak. 

Dan setelah berhempas pulas, memaki hamun ntahapapa, inilah hasilnya!

Dan malam ni jugak aku buat dua post in a row! Rajin bebenor gamaknya. Selalu nak update malas aje.

tensen punya pasal

Ntah apa2, kan? Tetiba je nak tensen tensi tak tentu pasal. Nak kata study bagai nak rak, tak jugak. Malam tadi lepas godek2 tenet, bukak sana, tutup sini aku dah tak tahu nak buat apa. Nak sambung study, kepala dah tak boleh terima. Nak tengok tv, rasa dah boring, nak tidur mata pulak tak nak tutup. Tetiba toing! Since aku tak ada plan nak ke mana2 untuk birthday treat tahun depan sebab dah terlepas tiket murah ke nz aku rasa eloklah aku bercuti ke Borneo sahaja.

Aku buka tiga laman web airlines yang berlainan. Lepas campur tolak semuanya, aku decide to purchase an outbound to BKI and return to KUL via BWN. Padahal tahun ni masih berbaki empat bulan lebih lagi. Untuk first half year tahun depan aku ada tiga plan cuti2 perabis duit, semuanya tiket dah dibeli. Dasar tak sedar diri betullah, dalam poket cuma tinggal duit singgit je dua tiga keping. 

So, cukuplah dulu untuk awal tahun depan. Second half adalah masa untuk mengumpul duit termasuklah cubaan untuk kumpul duit raya, hahaha. 

Selamat berbuka untuk semua!

footnote: apa korang selalu buat bila tensen tensi datang tak diundang? Hehehe...

Monday, August 8, 2011

urgent

Wah! Tajuk macam gempak aje, kan? Padahal takde pape pun. Last Thursday I received a call from Airworthiness Sector, DCA regarding my AMEL grant. I was scheduled to sit for the exam on 18th August, a week earlier than I expected. Normally the exam is scheduled on the last Thursday every month unless public holiday happen on that particular day, so the exam will be plan earlier. 

Since I got such a short notice eventhough I understood the DCA has right to call candidate for the exam at least two weeks before the intended date, terus otak aku tak boleh nak berfungsi dengan baik. Selepas ditimbang, didarab bahagi, campur dan tolak, akhirnya pagi tadi aku call DCA and request to postpone the date. Kena tadah telinga jugaklah, tapi dah alang2 telinga aku ni kebal, takde hal punya, haha.


Yang urgentnya adalah surat ni. Masa aku balik petang tadi dah ada kat dalam peti surat. But since I already asked for re-schedule the date, aku buat derk aje. Baru kejap tadi aku buka dan baca walaupun aku dah tahu apa yang tertulis. Sama seperti apa yang aku jangka. So, lepas ni aku kena all outlah study. Buku2 yang bertimbun tu nak kena buat sup, barulah takde yang tertinggal.

footnote: tengah hari tadi aku dan my gf buat keje yang tak pernah dibuat. Potong rambut tetengah hari buta. Selalunya aku pergi lepas balik kerja. Nampaknya lepas raya ni bolehlah skip lunch pergi facial pulak. Tapi pape pun, lepas rambut aku dipotong pendek aku rasa muda 10 tahun lah pulak, hahaha...!


Sunday, August 7, 2011

shopping raya

Hari ni dah masuk hari keenam berpuasa. Aku dah sibuk2 nak bershopping raya. Eh, bukan untuk aku. Sebab baju raya aku semua dah ditempah berbulan lamanya. Bila nak siap tu entahlah. Disebabkan pagi tadi kejap2 hujan turun, stop kejap pastu turun balik, aku pun jadi malas nak keluar pagi2. Lepas Zohor baru aku keluar. Cuma sekadar ke PKNS Bangi, malas aku nak pergi jauh2. 

Mencari parking adalah satu penyeksaan hari ni. At last aku parking kat taman sebelah. Itu pun dah jenuh aku berpusing ke sana sini. Ramai bebenor orang nak ke PKNS hari ni gamaknya. Lagi pun parking lot kat depan tu dah penuh dengan booth orang berniaga sempena Ramadhan ni.

Lepas dah habis melilau kat dalam bangunan dan masih tak jumpa apa yang dicari, then we're heading to the booth at parking lot. Harap2 dapatlah jumpa idaman hati.     


Inilah booth yang kat parking lot tu. Dah habis tawaf pun still tak jumpa2 jugak. 

Akhirnya aku masuk balik ke dalam bangunan PKNS tu. Akhirnya aku rembat jugak baju melayu yang aku jumpa masa awal2 tadi, dah tak ada pilihan pun. Mostly baju melayu yang tergantung tu semua dijual sepasang. Aku pasti amat, ayahanda terchenta takkan pakai sepasang punya. Selalunya dan kebiasaannya adalah berkain pelekat lalala..... 
  
Lepas dah beli apa yang nak, walaupun tak seperti yang diharapkan aku ke bazaar ramadhan kat belakang bangunan PKNS ni. Wow! Nampaknya tahun ni dah bertambah2 jumlah peniaga dan jugak pengunjung bazaar. Bazaar ni dah dipecahkan kepada dua bahagian dah, orang punyalah ramai. Tak sanggup aku nak menjenguk ke sebelah sana. Sesak mengalahkan semut hurung gula!

Aku beli nasi ayam goreng berempah dengan tembikai laici. Itupun dan dua tiga kali tawaf baru beli. Kuih langsung tak ada yang aku berkenan. Dua itu je aku beli, buat penat berjalan adalah. 



Gambar ni aku ambik dari dalam kereta. Masa tengah jalan2 tu orang ramai sangat, susah nak ambik gambar. Masa ni dah ramai yang berkemas nak balik. Mostly yang mana dapat sambutan hangat tu cepatlah bungkus apa yang patut untuk balik. 

Sampai rumah just nice surau kat depan rumah ni azan. Punyalah semangat bershopping raya yang ntah apa2.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...